Det är många saker man bör tänka på innan man skaffar sig en katt. En katt lever i genomsnitt ca 14 år och du måste vara beredd på att ta hand om din katt i så många år. Vet du att du kommer att vara borta från hemmet mycket och inte har möjlighet att ta med dig katten bör du skaffa två katter, så att de har sällskap av varandra. Det är ett stort ansvar att skaffa sig en levande individ, men i gengälld kommer du att få obegränsat med kärlek och du får en riktig vän i vått och torrt.

Aktivera din katt
Kattungen som just flyttat från sin mamma och sina syskon känner sig lite ensam, eftersom den saknar sin mammas trygghet och sina syskon att busa med. Därför är det viktigt att du ägnar mycket tid åt den den allra första tiden genom att ge den massor av kärlek och genom att leka med den. Populära leksaker brukar vara små bollar, tomma toarullar och möss. Kattleksaker brukar finnas att köpa i många olika affärer. En devon rex brukar tycka om att apportera, dvs. att hämta saker som du kastar och bära dem i munnen. Kattungen orkar inte leka långa stunder. Den måste få sova mycket. Du märker när din katt börjar bli trött och behöver lugn och ro.


Försäkring
Teckna en kattförsäkring - det lönar sig i längden.
Om du akut måste uppsöka veterinär vid sjukdom eller olyckshändelse, kan det medföra stora kostnader. Det finns många olika typer av kattförsäkringar. Hos vilket försäkringsbolag det är ”bäst” att teckna en försäkring är en smaksak. Kolla bland de olika bolagen och välj ett som du tycker passar.

Kattlåda
Din kattunge är rumsren när den flyttar hemifrån, men du bör se till att din katt är medveten om vart den ska gå. Visa gärna kattungen toalådan ganska snart efter dess hemkomst och låt den undersöka ditt hem med utgångspunkt från lådan. Se till att hålla lådan ren, en katt kan bestämma sig för att gå någon annanstans för sina behov om lådan är ostädad. Skura inte lådan med starka rengöringsmedel. Det kan räcka med lukten av citronrengöringsmedel för att katten ska nobba lådan. Skölj lådan med varmt vatten. Det brukar räcka. Tänk på att katten måste har fri tillgång till det rum som kattlådan står i, så se noga till så att eventuella dörrar in till rummet inte stängs av misstag.

Det finns många olika sorters kattlådor. Katterna hos oss är vana vid att gå på låda med huv. Det som är praktiskt med en huvlåda är att det inte skvätter ut lika mycket grus ur en sådan som en utan. Vi använder oss av klumpbildande kattsand, som även tar bort lukt.

Transportbur
Använd en transportbur vid biltransporter. Det är det säkraste för både dig och katten. Se till att ha en transportbur med dig när du ska hämta din nya kattunge. Det bästa materialet för en transportbur är plast, eftersom det går att rengöra och att de burarna oftast är rymningssäkra.

Mat och vatten
När din kattunge kommit hem till dig är den antagligen så nyfiken på sin nya omgivning att den inte ger sig tid att äta direkt, men ge den ändå mat och vatten och visa var maten kommer att finnas fortsättningsvis. Ställ mat och vattenskålar på en lugn plats. I början bör kattungen få den mat den är van vid att äta. En kattungemage kan vara ganska känslig för förändring.

Klösbräda
Ordna något att klösa på åt katten om du inte vill att den ska ge sig på dina möbler och väggar.
Att snickra ihop egna klösbrädor och klätterträd själv är inte svårt. Använd billigt virke eller tex en stam från ett litet träd. Ta en bit heltäckningsmatta, med rätt liten filt, eller ett rep som du snurrar runt det blivande klätterträdet. Om man inte vill tillverka ett eget klösträd så finns det en uppsjö av klätterträd och klöspelare att köpa i exempelvis zoo affärer.