En sund katt
Ett ypperligt sätta att lära känna din katts hälsa är att vid den regelbundna och allmänna vården av katten kontrollera hud, päls, klor, tassar, ögon, öron och tänder. En sund och frisk katt skall vara nyfiken, pigg och alert och ha ett gott hull. Öronen skall vara rena från smuts och ögonen skall vara rena och klara och blinkhinnan skall inte synas. Du kan titta på tänderna genom att mycket försiktigt trycka isär käkarna. Kontrollera att tandköttet är friskt och att tänderna är utan tandsten. Området under svansen skall vara rent och torrt, utan spår av urin och diarré.

Kloklippning
En katts klor kan bli mycket vassa och du kommer därför att behöva klippa klorna regelbundet. I de flesta zoobutiker och ibland även hos veterinären kan du köpa en klosax. En klosax är anpassad så att du ska kunna klippa kattens klor enkelt. Passa gärna på att klippa kattens klor när den är lugn och lite trött. Tryck försiktigt på kattens tassar så kommer klorna fram. Klipp rakt över klon och ta bort den yttersta delen. Se bara till att du inte klipper för långt in så att du kommer åt pulpan, den rosa del av klon som är fylld av blodkärl. Om du sitter med katten i knäet intill en lampa kan du trycka ut klorna och försöka se pulpan i lampljuset.

Öronrengöring
Titta regelbundet i din katts öron. Det är ett av de få ställen de själva inte kan rengöra. Öronen rengör du med bommullstops. Gör främst rent i ytterörat där du kan se vad du gör och var försiktig med att gå alltför långt in i örat med topsen. Om din katt verkar irriterad i öronen, skakar mycket på huvudet och ofta kliar sig i öronen kan det tyda på infektion eller ohyra. Ta i sådant fall kontakt med en veterinär.

Avmaskning
Du bör avmaska din katt regelbundet även om det är en innekatt. Det finns en hel del olika märken receptfritt på Apotek, fråga personalen om du är osäker på vilket du bör använda eller din uppfödare.

Kontinuerliga veterinärbesök
En gång om året skall katten till veterinär för att vaccineras mot kattpest och kattsnuva. Samtidigt kan du be veterinären att undersöka allmäntillstånd, ta bort tandsten och liknande.

Vaccinationer
Som kattunge har din katt fått grundvaccination mot kattpest och kattsnuva men för att den ska behålla ett fullgott skydd mot sjukdomarna behöver din katt årligen få en revaccination. På kattens vaccinationsintyg står senaste datum för vaccination och du får själv se till att boka en tid hos en veterinär när det gått ungefär ett år.

På apoteket finns det en jättebra bok som heter "Hälsoråd för katt". I den kan du få massvis med tips hur du kan göra för att bevara din katts hälsa. Här kan du läsa mer om den och andra böcker.