Cavalier King Charles Spaniel


Hypnotic Poison Dixi, Daim, Dumle och Domino 7 veckor gamla


Cavalier King Charles Spaniel är en livlig, behagfull och välbalanserad hund med milt uttryck. Rasen är framåt och absolut orädd. Till temperamentet är den glad, vänlig, social och tillgiven. Aldrig aggressiv och utan antydan till nervositet. Det är en perfekt nybörjar ras, eftersom den är så enkel att ha att göra med. Det är en mycket bra familjehund, både som sällskapshund och som sportig kompis.

Rasen gillar att bli aktiverad och ställer upp på det mesta, alltid med en glad viftande svans. Många aktiverara sina cavalierer med blodspår, rallylydnad osv. Det är dock ingen krävande ras, utan den nöjer sig med det ägaren erbjuder, men precis som alla hundar så mår den bäst av att aktiveras psykiskt och fysiskt. Det är en stor hund i litet format.

Esther och Pepita har gått ett viltspår april 2014. Lycklig hund och matte!
Esther och hennes egna hund Bernerhagens Pepita har gått ett blodspår

Pälsen skall vara lång och silkeslen utan lockighet. Lätt vågig päls är tillåten. Rikligt med behäng skall finnas. Pälsen skall aldrig trimmas. De enda tillåtna färgerna är black and tan, ruby, blenheim och tricolor. Vikten skall vara mellan 5,5 och 8 kg.

Vår tids Cavalier King Charles Spaniel är en direkt avkomling till den lilla dvärgspaniel, som man kan se på så många tavlor från 15-, 16-, och 1700-talen. Enligt vissa källor kom den från fjärran Östern via Spanien till England under Henrik VIII:s regering (1509-1547). I England var dvärgspaniels ganska vanliga som sällskapshundar åt hovdamerna under drottning Elisabeth I:s tid. Den olyckliga Maria Stuart följdes enligt historien till schavotten av sin bästa vän, en liten dvärgspaniel. Det var emellertid kungarna av huset Stuart, som tyckte så mycket om de små hundarna, att de gav dem den kungliga titeln King Charles Spaniel. Historien berättar att Karl II sällan sågs utan två, tre eller flera av dem i hälarna.

År 1928 bildades en specialklubb för rasen och namnet The Cavalier King Charles Club valdes. Man var mycket noga med att betona att cavalieren skulle vara en naturlig hund, och man förbjöd all sorts trimning för att skydda rasen från modenycker. 1961 kom de första cavaliererna till Sverige och 1974 registrerades 1069 cavalierer i Sverige.
I Sverige bildades år 1972 Specialklubben för Cavalier King Charles Spaniel, förkortas SCKCS.

BEST IN SHOW 4! 4/1-14.
Stolt matte när Bernerhagens Pepita blev BIS 4 på sin allra första utställning 140104 på Västernorrlands KK