Devon Rexen har ett säreget utseende. Den har en vågig eller lockig päls som ska täcka hela kroppen och det är en medelstor katt som trots att den är slank ska vara muskulös. Lyfter man en Devon Rex så blir man ofta förvånad över att den är så tung som den är. Bröstkorgen ska vara bred, det gör att katten ser lite hjulbent ut framifrån. Benen ska vara starka och tassarna ska vara små och ovala. Svansen ska vara lång och smal.

Huvudet ska vara kort och brett. Framifrån så ska huvudet vara kilformat och från sidan ska man se en markerad avsats efter pannan, ett sk stop. Ögonen ska vara stora, ovala och något snedställda. Öronen ska vara stora, vara breda i basen och sitta låga. De bör bäras något utåtvinklade. En devon rex kan inte ha för stora och för lågt ansatta öron - bara tvärtom.

Devon Rexen är en lättskött katt. Den kräver i stort sett ingen pälsvård och den fäller obetydligt med päls. Badning av en Devon Rex behöver endast göras om katten smutsat ner sig eller om man ska på utställning så kan det ibland vara på sin plats att bada katten med kattschampo, så att lockarna kommer fram lite bättre. När man klappar en Devon så är känslan som att man smeker sammet. På grund av sin speciella päls så är den lämplig att ha som innekatt och den älskar värme och ligger under natten helst under täcket i sängen för att värma sig själv och sina tvåbenta vänner.

Den är mycket social och är i stort behov av stimulans. Kommer någon och hälsar på så är Devon Rexen genast där och undersöker främlingen och gör allt för att charma den. Den är aktiv och älskar att vara med där det händer saker och den har lätt för att smälta in i nya miljöer. Till favorit sysselsättningarna brukar höra att apportera olika saker. Det kan vara allt ifrån små kattleksaker till större saker, bara det går att hämta med munnen. Devon Rexen vill gärna ha en ägare som har tid att ägna sig åt den varje dag. Om ägaren arbetar långa dagar mår den bra av ytterligare en katt som sällskap. I övrigt har den samma krav på god omvårdnad som andra katter.

Devon Rex är en ganska ny ras. 1960 hittades en lockig hankatt vid en gammal gruva i Devon i England. Katten parades med en honkatt från trakten och i den kullen blev det en lockig kattunge, vilken man sedan avlade vidare på. Inavel var nödvändig för att befästa rastypen. Samtliga Devon Rexar som finns idag härstammar från dessa katter.

Det påstås att Devon Rexen inte är allergiframkallande på samma sätt som andra katter pga pälskaraktären. Detta med allergier är mycket individuellt. Är du allergisk så prova att hälsa på någon som har rexkatter. Även om du inte får någon allergisk reaktion under själva besöket så är det tyvärr ingen garanti för att det går bra för dig att leva tillsammans med en Devon Rex dygnet runt. För några allergiker går det utmärkt, för andra inte.