Kastrera din katt om du inte tänker låta den gå i avel. En könsmogen katt, oavsett kön, får hormonellt styrda beteenden som kan vara mer eller mindre besvärliga. Honkatten mår inte bra av att gå på p-piller länge, eller av att löpa ofta utan att bli parad. P-piller ökar risken för livmoderinflammationer och juvertumörer. Dessutom glömmer man lätt bort att ge pillret regelbundet och då börjar katten ändå att löpa. En hane som är okastrerad blir vanligen stressad, högljudd i sin längtan efter damer och det är vanligt att han urinmarkerar (vilket luktar som stark ammoniak).

Kastrera katten när den blivit könsmogen, oftast runt tio månaders ålder. Du kommer att märka då det är dags. Är du osäker kan du fråga en veterinär eller din uppfödare. När en hane kastreras tas testiklarna bort och hos honorna tar man bort livmoder och äggstockar. Bägge operationerna utförs av veterinär under narkos.

Kastrering ger överlag trevligare, och i längden även friskare djur. Du slipper hormonstyrda beteenden och får en mer lekfull och kelig katt. Det är onekligen att rekommendera.