Katter kan protestera mot förändringar genom att kissa på fel ställen. Exempel på orsaker till att katten kissar eller bajsar utanför lådan (om det inte beror på fysisk sjukdom) kan vara följande:
• Pojkvän/flickvän som har flyttat in i bostaden
Katten kan känna sig undanskuffad då ny person kommer in i mattes/husses liv. Ägna mer tid åt katten.
• Flytt
Katten känner sig inte igen sig. Försök att möblera så likt förra boendet som möjligt.
• Ommöblering
Möblera om successivt så att katten hinner vänja sig.
• Ogillar kattsanden
Byt ut kattsanden för att undersöka om detta hjälper. Det kan vara riskabelt att ofta byta kattsand om katten är känslig. Byt tillbaka till den gamla kattsanden om katten inte gillar den nya. Den nya sanden kanske känns "äcklig" att stå och gräva i.
• Tycker att en låda är för lite
Skaffa två lådor så att den kan kissa i en och bajsa i en annan. En del katter vill inte kissa och bajsa i samma låda.
• Kattlådan rengörs för sällan
Rengör kattlådan oftare.
• Kattlådan rengörs för ofta
Låt lite av kattens lukt vara kvar så den vet var den ska kissa/bajsa. Ett bra tips då man tar hem en ny kattunge - ta med en liten bajskorv och placera i lådan, så känner den igen lukten och vet var den ska göra sina behov.
• Kattlådan rengörs med starka rengöringsmedel
Tvätta kattlådan med något mildare och gärna neutral lukt. Ett milt hårschampo utan parfymering kan fungera utmärkt.
• Hinner ej till lådan
Avgränsa platsen så att katten har nära till toan och öka sedan reviret efterhand. Det är mest vanligt hos kattungar som inte hunnit lära sig kontrollera urinblåsan lika bra som en vuxen katt.
• Katten är könsmogen
Många okastrerade katter revirmarkerar. Så snart din katt börjar med detta beteende, kastrera så snart som möjligt. Förutom revirmarkerande, d.v.s. lite småskvättande här och där, så jamar katten ofta på ett speciellt sätt som man inte kan ta miste på. Katter brukar bli könsmogna någongång mellan sex månader och ett års ålder.
• Känner sig ensam
Katten kan känna sig ensam om du jobbar hela dagarna. En bra lösning kan vara att skaffa en till katt - en kompis till katten så att den inte känner sig ensam och övergiven.
• Saknad
Katten har nyligen mist sin kattkompis. Det kan kanske hjälpa att skaffa ny kompis.
• Ny kompis
Katten trivs inte med sin nya kompis. Ägna mer tid åt den första katten. I värsta fall man man få omplacera den nya katten.

Katter är renliga djur och det kan därför löna sig att ställa skål med mat där katten går på toa utan lov. Många katter avskyr citrondoft så testa att gnugga citronskal mot de ställen där katten gjort sin behov. En del katter ogillar aluminiumfolie och då kan man testa att placera ett ark där katten tidigare kissat eller bajsat. Man kan också prova med att ställa t ex en möbel i vägen så att det blir stört omöjligt att kissa där igen.

En gammal myt är att man ska trycka ner kattens nos i kisset eller bajset, så att de ska få känna på sin egen dumhet, men detta är helt fel väg att gå och kan t o m leda till att problemen förvärras då katten kan bli än mer osäker och otrygg.

Om en katt plötsligt vägrar att kissa eller bajsa i sin kattlåda utan att någon ändring i kattens närmiljö skett, så kan detta bero på att katten har ont då den försöker göra sina behov i lådan. Den förknippar lådan med smärtan, och vägrar därför att gå dit igen. Gå snarast till veterinär då katten verkar ha ont när den gör sina behov eller springer dit ofta utan att det kommer något. Det kan bero på t.ex. förstoppning eller urinsten, och detta kan bli allvarligt om det inte behandlas direkt.

Källa: www.katt.nu