Det är viktigt att ge hunden stimulans, och det får inte hunden av att bara gå ut på promenader eller av att bara leka med andra hundar. En hund behöver jobba med sin hjärna och få känna att den är duktig. Hundar är fantastiskt läraktiga och anpassningsbara djur. I princip kan de lära sig vad som helst. Bäst trivs de om de får vara aktiva, och lösa problem tillsammans med sin ägare. När du hittar på aktiviteter tillsammans med din hund så stärker du samtidigt din roll som ledare.

Det finns massor av olika sätt man kan träna hundens hjärna på. Att träna spår, sök, rapport, agility, sakletning och lydnad är några sätt. Man kan även lära hunden diverse ”konster” och låta den lösa kniviga uppgifter som tex. att få ut godis ur pet flaskor eller stängda burkar. Det är bara att använda sin fantasi.

Att lära hunden de olika momenten i lydnadsklasserna ger utmärkt stimulans och i ”Lydnadsboken” av Memea Mohlin finns flera olika tips på inlärningsmetoder. Är du mer intresserad av att lära din hund olika ”konster” så är boken ”Min bästa vän” av Marie Hansson att rekommendera. Det spelar egentligen ingen roll vad du gör tillsammans med din hund för att stimulera dess hjärna utan det är huvudsaken att du gör något som passar både dig och hunden.

Allt för många hundar visar upp diverse problembeteenden när de är understimulerade och för att undvika detta är det bara att använda fantasin och aktivera din hund. En hund blir oftast riktigt trött endast när den får lära sig nya saker. Vet den redan hur man tex. får upp locket på en viss burk för att komma åt godiset så får man hitta på något annat att aktivera hunden med, eftersom den övningen då inte längre ger samma stimulans som när hunden inte riktigt hade hittat själva lösningen.

Att gå kurs med sin hund ger både hunden och ägaren mycket. Går du inte redan kurs med din hund så anmäl dig! Det finns oftast kurser som passar alla sorters hundägare. Du behöver inte vara tävlingsintresserad för att gå en kurs på brukshundklubben. Det räcker gott och väl att du är intresserad av din hund!

Fathai och Anna tränar bevakning