Vardagslydnad och miljöträning är enligt mig basen i hundträningen. Min syn på vad vardagslydnad är och hur man tränar det kan du läsa om i boken ”Inkallning är så mycket mera” av Memea Mohlin.

Jag skiljer på vardagslydnad och tävlingslydnad. Tävlingslydnad är för mig "cirkuskonster" som tränas in med belöning och genom glädje. Det gäller att ha precision, timing och att belöna rätt beteende. Viktigt är också att försöka klura ut vad som är den ultimata belöningen just för den hunden man tränar. Det är en fördel om hund gillar att kampa för kampen kan man använda till så mycket.

Dela upp momenten i små delar och träna varje del för sig. Träna för en tia och var lite "petig". Träna den del ni inte kan och inte tvärt om. Träna i många korta pass istället för ett långt pass då och då. Träna också på samma sätt som du kan använda dig av på tävling tex. säg samma ord varje gång innan du kör ett moment – innan läggandet: ”Nu ska vi göra ligg” så att hunden är förberedd på vilket moment som kommer. Det är då lättare på tävlingsdagen att hunden gör det moment du önskar.

När det gäller tävling så se till att hunden kan momenten innan du ska tävla. Jag har fått supermycket hjälp av boken ”Lyckas på tävling” med mina tävlingsnerver så den boken rekommenderas varmt! Ha mål för varje tävling vad du ska lyckas med tex. ha en bra stämning mellan dig och hunden på planen eller att få hunden att vara pigg och glad hela lydnadstävlingen trots att det är riktigt hett och hunden är värmekänslig. Ha också en plan för hur du förbereder hunden för alla moment och traggla in den i huvudet innan du går ut på appellplanen. Jag memorerar i vilken ordning momenten ska gå och tänker ut vad jag säger och gör mellan momenten, hur mycket och vilken form berömmet till hunden ska vara och vilka ord jag ska säga. Ha också en plan för vad du gör innan det är er tur. Hur länge ska hunden vara utanför bilen, hur den ska värmas upp osv. Håll dig till din ”plan” så kommer resultaten lite av sig själv. Ha aldrig en plan över hur många poäng du ska få. Det kan du inte påverka, det är domaren/domarna som dömer. Kom ihåg att det ska vara roligt att träna och tävla!

En instruktör som jag verkligen kan rekommender är Frida Sundberg. Hon är jätteduktig och inspirerande. Länk till hennes hemsida finns bland mina länkar.